Центр навчання принципам самоконтролю цукрового діабету

Завідуюча відділом

Завідувач відділу

Кравчун Нонна Олександрівна

д.мед.н., проф., заступник директора з наукової роботи, завідувач відділення фармакотерапії ендокринних захворювань

Контактна інформація: Адреса: 61070, м. Харків, Київський район,
вул. Помірки, 27, Ендокринологічна клініка

Кравчун Нонна Олександрівна – д.мед.н., проф., заступник директора з наукової роботи, завідувач відділення фармакотерапії ендокринних захворювань, +380675773344, -380573154456

Романова Ірина Петрівна – к.мед.н., завідувач І ендокринологічного відділення, +38 0505764350, +380573154456

Чернявська Ірина Вікторівна – к.мед.н., с.н.с. відділення фармакотерапії ендокринних захворювань, +380503431230, +380573154456

 

Центр самоконтролю, створений на базі клініки ДУ «Інститут проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данилевського НАМН України» надає можливість навчання пацієнтам з цукровим діабетом методам самоконтролю, адаптації проведеного лікування до конкретних умов життя, профілактиці гострих і хронічних ускладнень захворювання.

Навчання проводиться за структурованими програмами окремо для кожної категорії хворих, а також індивідуально.

В центрі обговорюються наступні питання:

  • Ознайомлення з суттю захворювання, механізмами його розвитку, прогнозом, принципами лікування.
  • Як контролювати свій стан шляхом тестування крові і сечі (самоконтроль), і як реагувати на результати тестів.
  • Які ознаки низького (гіпоглікемія) і високого (гіперглікемія) вмісту глюкози в крові і кетозу, частота вимірювання, попередження цих станів.
  • Необхідність призначення інсуліну, механізм дії інсуліну, види препаратів інсуліну та системи для введення інсуліну, схеми інсулінотерапії, навчання техніці ін'єкцій.
  • Навчання техніці розрахунку необхідної дози інсуліну і маніпуляціям, проведеним при виконанні ін'єкцій, а також надається інформація про показання для зміни дози інсуліну, що вводиться, догляд за місцями введення.
  • Інформація про діабетичні ускладнення і причин їх виникнення.
  • Глікозильованний гемоглобін, частота вимірювання.
  • Рівень артеріального тиску, причини та механізми його підвищення. Важливість контролю артеріального тиску та показників ліпідного обміну.
  • Стан мінерального обміну при ЦД, а саме ризики остеопорозу при порушеннях вуглеводного обміну.
  • Статеві порушення при ЦД.
  • Ризики розвитку діабетичної стопи, на що саме може вплинути безпосередньо сама людина, профілактика ураження нижніх кінцівок (правила «можна – не можна»), навчання навичкам огляду взуття та поведінки при виникненні пошкоджень ніг.
  • Основні правила дозування фізичних навантажень, поведінка перед початком і в процесі фізичного навантаження.
  • Особливості харчування при цукровому діабеті 1 та  2 типів, основні складові їжі і поняття про калорійність; способи зменшення калорійності добового раціону, що означає правило харчового «світлофора».
  • Система «хлібних одиниць»,  взаємозамінність продуктів, що містять вуглеводи. Як розраховувати кількість хлібних одиниць в продуктах харчування, які приймаються в конкретний час (сніданок, обід або вечерю), і, в залежності від цього, адекватно розраховувати дозу інсуліну, що вводиться. Вуглеводи як основне джерело енергії, класифікація вуглеводів. Що таке глікемічний індекс.
  • Особливості харчування при лікуванні за допомогою інсулінотерапії
  • Важливість вживання води, індивідуальні потреби.
  • Особливості харчування при наявності патології з боку нирок, неалкогольної жирової хвороби печінки , а також гіпертонічної хвороби.
  • Вживання цукрозамінників та підсолоджувачів.
  • Пацієнти вчаться вести «Щоденник хворого ЦД», куди щодня вносяться показники глікемії, значення АТ, перераховуються з'їдені продукти, одержувана терапія, зміни самопочуття.
  • Як впливає алкоголь на показники цукру крові.
  • Діабет та вагітність: особливості течії ЦД.